Skip Navigation

Maatschappelijke Stages

Vind hier alles over de Maatschappelijke Stages in Apeldoorn

Voor leerlingen

Zit jij op het voortgezet onderwijs en ga je dit schooljaar een Maatschappelijke Stage doen? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten!

Wat is een Maatschappelijke Stage?

Een Maatschappelijke Stage is een verplicht onderdeel van school. Tijdens de Maatschappelijke Stage maak je kennis met vrijwilligerswerk. Het verschilt per school hoe jij de MaS gaat doen, hoeveel uren je moet maken en in welk schooljaar en/of welke periode de MaS wordt gedaan. De informatie hierover krijg je van je mentor of de MaS-coördinator op jouw school.

Waar kan ik mijn Maatschappelijke Stage doen?

Tijdens de Maatschappelijke Stage ga je vrijwilligerswerk doen. Dat is werk wat je onbetaald doet, voor iemand anders of voor de samenleving. Vrijwilligerswerk doe je bij een organisatie die geen winst maakt: een non-profit organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgingshuis, kinderboerderij, sportvereniging, dierenasiel, festival of de bibliotheek.

Hoe vind ik een Maatschappelijke Stage?

Neem als eerste eens een kijkje in de speciale vacaturebank voor de MaS van Apeldoorn Pakt Aan. Deze kun je vinden in de MaS-app. In de vacaturebank staan heel veel verschillende organisaties en stageplekken waar je terecht kunt. Je kunt via de app direct solliciteren op de vacatures. De inlogcodes voor de app ontvang je van ons. Heb je deze niet gehad? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar [email protected]

Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Denk hierbij eens aan de volgende opties:


  • Vraag eens aan bekenden
  • Informeer bijvoorbeeld bij ouders, verzorgers, familie of buren. Misschien hebben zij tips of weten zij leuke organisaties waar jij terecht kunt.
  • Misschien doe je al vrijwilligerswerk?
  • Geef je bijvoorbeeld training aan de kleintjes bij je sportvereniging, help je mee in de kringloopwinkel of geef je mantelzorg aan een familielid? Als je al vrijwilligerswerk doet, kun je dat in overleg met jouw mentor of de MaS-coördinator inzetten voor de Maatschappelijke Stage.
  • Ben je lid van een vereniging?
  • Zoek dan eens uit wat je kunt doen bij je eigen club! Bijvoorbeeld door een toernooi te organiseren, geld op te halen met een sponsorloop of het clubgebouw schilderen met klasgenoten.
  • Kijk eens rond in je eigen buurt!
  • Vraag eens bij het jongerencentrum wat de mogelijkheden zijn of organiseer een straatspeeldag. Of maak met iedereen uit je buurt de straat weer schoon.


Heb je zelf een stageplek gevonden? Meld die dan aan via de MaS-app (liefst voordat je begint), zodat je je uren kunt registreren. Let op: eigen stages moeten eerst goedgekeurd worden door school. Loop bij twijfel even langs bij de MaS-coördinator op school.

Hulp nodig bij het vinden van een stage?

Het is belangrijk om eerst te kijken wat jij leuk zou vinden om te doen. Of wat je graag zou willen proberen. Ben je sportief? Of wil je je graag inzetten voor ouderen en/of mensen met een beperking? Of misschien lijkt de Voedselbank of Kringloopwinkel jou een leuke uitdaging? De Maatschappelijke Stage is verplicht, maar dat betekent niet dat het niet leuk hoeft te zijn. Kies dus iets wat bij je past of wat je graag zou willen leren.


Bedenk ook wanneer je stage zou willen lopen. Bijvoorbeeld in een vakantieweek, alleen in het weekend of liever op een doordeweekse avond? Zo sluit je al wat stages uit. Je kunt ook de zoekfunctie in de vacaturebank gebruiken om beter te zoeken naar geschikte stages.


Nog steeds geen idee? Doe de test hieronder of neem dan contact met op met de MaS-makelaar van Apeldoorn Pakt Aan. Dan gaan we samen kijken wat bij jou past! Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected]

Handige documenten

Handleiding MaS