Skip Navigation
Post | January 2023 | 2 min read

Vrijwilligers in de knel door regels fiscus voor vergoeding: 'Gedwongen om te stoppen'

In de knel door vrijwilligersvergoeding


Door Suzanne Blotenburg en Caroline van Soelen

29 december 2022 15:33

Aangepast 29 december 2022 16:12

Esmée Kroon moet iedere maand kijken of ze niet te veel vrijwilligerswerk heeft gedaan.

De regels voor de vergoeding die je kunt krijgen voor vrijwilligerswerk zijn onduidelijk en oneerlijk, zegt de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Wie leeft van een uitkering, of toeslagen hard nodig heeft om rond te komen, kan hierdoor in de problemen komen. Terwijl het vrijwilligerswerk juist zo belangrijk is.


Belangenorganisatie LCR berekende samen met budgetvoorlichter Nibud welk effect de belastingregels hebben op de vergoeding van vrijwilligers.

Die effecten zijn fors. Bij een kleine overschrijding wordt er al gekort op een uitkering en dat scheelt al snel een flink bedrag voor wie het niet zo breed heeft. Ook voor andere lage inkomens zijn er gevolgen als ze een te hoge vergoeding krijgen omdat ze dan extra belasting moeten betalen en lagere toeslagen krijgen.


Vergoeding voor vrijwilligerswerk

Zo'n 2 procent van de vele vrijwilligers in Nederland krijgt een vergoeding voor hun werk. Die vergoeding is vrijgesteld van belasting tot een maximum van 180 euro per maand of 1.800 per jaar. In 2023 gaat deze grens omhoog naar 1.900 euro.

Komt iemand boven het plafond, dan moet er inkomstenbelasting worden betaald over de totale vrijwilligersvergoeding. Iemand die een bijstandsuitkering heeft en 1 euro per jaar te veel vrijwilligersvergoeding ontvangt, moet vervolgens een jaar lang 150 euro per maand van de uitkering terugbetalen, blijkt uit de berekeningen van LCR en Nibud. 

De LCR noemt de regels oneerlijk en onduidelijk, vooral omdat de Belastingdienst onkostenvergoedingen, zoals een reiskostenvergoeding, bij de vrijwilligersbijdrage optelt en aanmerkt als inkomen. Daarom gaan veel vrijwilligers al snel over de vrijstelling heen.


Veel klachten over onduidelijke regels

Volgens Fatma Koşer Kaya, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, melden zich meerdere vrijwilligers bij de raad die de regels onduidelijk vinden. Hoeveel mensen er precies zijn met problemen is niet bekend.

Behalve financiële gevolgen, heeft het ook emotionele consequenties, zegt Koşer Kaya. "Deze mensen willen graag meedoen in de samenleving. Tegen hen zeg je: als je ook maar een klein eurootje meer ontvangt, dan mag je alles terugbetalen. Je zet ze eigenlijk buiten de maatschappij."

Bron RTL Nieuws

Share Post