Skip Navigation
Post | August 2021 | Mensen maken Apeldoorn - Artikelen | 2 min read

Vrijwilligers in het zonnetje: Esmee

Vrijwilligers in het zonnetje: Esmee van Lohuizen

Mensen maken Apeldoorn gaat van start met een serie portretten van bijzondere personen die op vrijwillige basis van betekenis zijn voor een ander.

 

We geven gezicht aan Esmee van Lohuizen (21 jaar).

 

Esmee is begonnen als (taal)maatje voor een jonge vrouw uit Eritrea. Samen ondernemen zij 1 á 2 keer per maand activiteiten, nu alweer drie jaar lang. Samen doen ze boodschappen of kopen ze een spelletje bij de ToyChamp.

 

Ooit las Esmee een oproep waarin een vrijwilliger werd gezocht om een hondje uit te laten. Deze klus ging uiteindelijk niet door, maar Esmee raakte geïnspireerd om wat voor andere mensen te willen doen. Naast dit contact via Skill-Ability werd Esmee benaderd door YourCube of zij interesse had om zichzelf meer te ontwikkelen (Skill-Ability en YourCube zijn twee Apeldoornse platforms die jongeren gelegenheid bieden om aan maatschappelijke dienstverlening te doen). Via YourCube is Esmee een traject van 80 uur in de periode van april t/m december 2021 aangegaan. Als vrijwilliger interviewt zij mensen van de Bestuurdersacademie van Apeldoorn Pakt Aan.

 

Dit alles is in eerste instantie uit verveling geboren. De coronatijd maakte het leven een stuk saaier. Haar rechtenstudie speelde vooral achter de laptop af. Door het doen van dit vrijwilligerswerk ervaart ze dat ze energie krijgt van het contact door het maatje zijn. Esmee ervaart dat dit contact basic is, het gaat niet om ‘grootse’ dingen doen. Het genieten en het wederzijds voelen dat je iets voor iemand kan betekenen geeft een prettig gevoel. Dat gevoel van plezier was in het begin van de coronatijd wat ver te zoeken.

 

Verder ervaart Esmee dat zij zich ontwikkelt als mens door het afnemen van de interviews, het leert haar steviger in haar schoenen te staan. Ook geeft het haar een mooie inkijk in het leven van verschillende mensen met hun eigen verhalen. Esmee heeft zelf het idee dat zij in de rol van vrijwilliger meer zichzelf kan zijn. Naast zichzelf zijn ervaart ze meer rust. Ondanks dat dit werk haar wel tijd kost. Toch is haar vooroordeel dat ze geen tijd voor vrijwilligerswerk zou hebben weg. Het gevoel van geen tijd hebben is getransformeerd in het gevoel van waardering krijgen. ‘’ Voor het vrijwilligerswerk was ik een student die niet zo lekker in haar vel zat. Nu ben ik werkelijk in contact en heb plezier met de jonge vrouw waarvoor ik maatje ben’’.

 

Mijn mooiste ervaring was onlangs toen we bij de ToyChamp iets hadden gekocht en gewoon wat boodschappen hadden gedaan. Bij het weer naar huis gaan werd ik bedankt voor deze mooie dag! Zo’n ervaring maakt mij blij.

 

Het gesprek sluiten we af met de vraag van welke muziek Esmee houdt. Hierop komt voor mij het verassende antwoord dat zij houdt van hardcore, dat geeft rust in haar hoofd. Dank je wel Esmee voor het persoonlijke gesprek, hier word ik blij van.

 

Dank aan Desiree Mekke voor het interview en Mandy Lomé voor de foto, wij kijken uit naar het volgende portret.

 

 

 

 

Share Post