Skip Navigation
Post | October 2021 | Mensen maken Apeldoorn - Artikelen | 3 min read

Vrijwilligers in het zonnetje: Maarten de Haan

Written by Desiree Mekke
Vrijwilligers in het zonnetje: Maarten Haan


Mensen maken Apeldoorn is van start gegaan met een serie portretten van bijzondere personen die van betekenis zijn voor een ander.

 

In dit portret geven we gezicht aan Maarten de Haan (52 jaar). 


Maarten de Haan is als vrijwilliger werkzaam bij de bibliotheek van Atlant in Beekbergen, in de functie van bibliothecaris. Wat bij deze zorginstelling begon met twee dozen boeken is inmiddels uitgegroeid naar een collectie van ongeveer zevenduizend items. 


Gemiddeld werkt Maarten zo’n dertig uur per week in deze bibliotheek. De werkzaamheden die hij uitvoert zijn divers. Denk hierbij aan uitlenen en innemen van boeken, cd’s, dvd’s en het etiketteren van het materiaal dat geleend kan worden. Tevens besteedt hij tijd aan het beschrijven van producten om zo ook via de computer het materiaal terug te kunnen vinden. Kortom: een echte bibliotheek!


Per toeval is hij in dit werk gerold. Ooit, nu alweer zo’n elf jaar geleden, zag hij (toentertijd aan de Arnhemseweg) een briefje hangen waarin voor het Servicebureau Welzijn een assistent werd gevraagd. Voor die tijd was Maarten actief als vrijwilliger in de bosbouw. Door een aanvaring met een werkleider besloot hij werk te maken van deze vacature. Met veel plezier heeft hij sindsdien allerlei hand- en spandiensten gedaan, zoals vacatureteksten opstellen en heel veel kopieerwerk. Haast per toeval ontstond het idee om een bibliotheek te gaan starten doordat op kantoor een paar dozen boeken stonden. De bibliotheek is gestart met groot letter boeken, vooral bedoeld voor de oudere bewoners van Atlant die ook minder snel naar de gewone openbare bibliotheek in Apeldoorn konden gaan, en nu dus uitgegroeid tot een heuse bibliotheek. 


“Ik vind het fijn om dit werk te doen, het geeft me plezier en structuur aan mijn dag”, aldus Maarten. Een zinvolle dagbesteding geeft hem voldoening. Zelf houdt hij enorm van lezen en is hij geïnteresseerd in cultuur. Wat is er dan fijner om iets te doen waar jezelf van geniet? 


Hij ervaart het werk dat hij leuk vindt als beloning. Ook vindt hij het een uitdaging om iemand te helpen met het vinden van een specifiek gezocht boek, of een specifieke cd of dvd. Tevens kan hij in dit werk zijn organisatie-en onderzoek-talenten inzetten. Zo heeft Maarten bedacht om de items die uitgeleend worden te rubriceren op datum van de eerste publicatie. Op deze manier kunnen mensen samen met hem soms makkelijker een boek terugvinden. Bijvoorbeeld, mensen kunnen wel aangeven op welke leeftijd ze een bepaald boek hebben gelezen, een boek die ze nu nog eens graag zouden lezen. 


Helaas merkt Maarten verschil in hoe mensen hem bejegenen als vrijwilliger. Sommige collega’s lijken vrijwilligers minder serieus te nemen. Het zit soms in kleine dingen zoals het wel of niet groeten van elkaar. Wanneer ik aan Maarten vraag wie hij zou zijn zonder vrijwilligerswerk is het even stil. Zijn antwoord komt dan kort en bondig: “Nou, gewoon: Maarten’’. Dan vraag ik of hij dit vrijwilligerswerk zou doen wanneer hij er salaris voor zou krijgen. Dit antwoord komt ook snel. Ja, hij zou dit werk graag blijven doen wanneer hij er salaris voor zou krijgen. Het is fijn om een zinvolle dagbesteding te hebben. Het geeft de dag structuur en plezier.


Ons gesprek besluiten we met het benoemen van het lievelingsboek van Maarten: ‘The hichhiker’s guide to the galaxy’ van Douglas Adams. Dan nog één opmerking wil Maarten maken, hij vindt dat vrijwilligerswerk in onze maatschappij in het algemeen te weinig gewaardeerd wordt. Samen praten we hier even over door, maar dat houden we voor onszelf.


Maarten bedankt voor het fijne gesprek en veel plezier met de Bibliotheek Atlant. 

Share Post