Skip Navigation
Post | July 2023 | Kennisbank | 2 min read

Vrijwilligersbereik vergroten?

vrijwilligersbereik vergroten

Apeldoorn Pakt Aan helpt jou graag verder op weg om vrijwilligers te werven. Heb je als organisatie al eens anders gekeken naar je aanbod van vrijwilligerswerk? Door dit aanbod flexibeler te maken vergroot je jouw vrijwilligersbereik. Er liggen veel kansen bij flexibele vrijwilligers: mensen die zich (nu) liever niet willen binden aan een organisatie maar zich wel willen inzetten. We geven jullie graag 5 tips hoe je dit binnen jouw organisatie kunt doen! 


1. Activiteiten, klussen en projecten  

De flexibele vrijwilliger wil niet structureel, maar divers vrijwilligerswerk doen dat gemakkelijk te matchen is met eigen agenda. Pak de jaarplanning erbij en kijk voor welke projecten, activiteiten en klussen je vrijwilligers nodig hebt. Welke klussen kun je in kleine stukjes knippen, welke activiteiten organiseer je en kun je die opdelen? En welke eenmalige of doorlopende projecten staan er op de planning? Bijvoorbeeld niet wekelijks koffie schenken, maar 4 vrijwilligers die 1x per maand werken in een rooster. Niet één vaste communicatievrijwilliger, maar iemand voor Facebook, iemand voor persberichten en iemand die af en toe een flyer wil maken. Eenmalige acties zoals het clubhuis schilderen of een zomerfeest organiseren. Dit is de basis van je aanbod voor flexibel vrijwilligerswerk. Je kunt vrijwilligers werven per klus, activiteit en project. Maak je jaarplanning kenbaar in jullie nieuwsbrief of op de website. Flexibele klussen zijn een mooie en laagdrempelige manier voor nieuwe vrijwilligers om kennis te maken met jullie organisatie. 


2. Flexpool 

Met een oproeplijst, WhatsAppgroep of Facebook kun je een Flexpool maken. De vrijwilligers die onderdeel zijn van deze groep benader je alleen voor flexibele klussen en verder niet. Je geeft ze de gelegenheid om bij te springen wanneer het hun uitkomt. De vrijwilligers die zich aanmelden via de Flexpool zitten vol goede energie; zij kiezen het moment in hun eigen tijd en voelen zo geen verplichting of druk. 


3. Ontmoet! 

Ken je leden en betrokkenen, dit zijn jouw potentiële vrijwilligers. Er is al heel wat kennis en ervaring in je eigen kring. Stap actief af op je leden en ga in gesprek. Hierdoor leer je ze kennen, krijg je verbinding en kun je je klus, activiteit of project specifiek richten op deze groep mensen en hun kwaliteiten. Denk ook aan oud-vrijwilligers, zij willen misschien niet meer structureel iets doen, maar misschien wel af en toe. 


4. Sfeer 

Hoe komt de vrijwilliger bij jou binnen en hoe heet jij je vrijwilliger welkom? Je eerste indruk is belangrijk! Kijk eens naar de locatie waar je vrijwilligers ontvangt door de ogen van de vrijwilliger. Door wie wordt de vrijwilliger ontvangen? Is het duidelijk waar de vrijwilliger moet zijn? Maak het gezellig en geef een compliment na afloop! Dan komt een vrijwilliger graag bij je terug voor een volgende klus. 


5.Kop en staart 

Flexibel vrijwilligerswerk draait om een aanbod met een kop en een staart. Het voelt goed om iets bij te dragen en ook af te ronden en dat geeft de vrijwilliger energie! Een leuke ervaring zorgt ervoor dat ze de volgende keer makkelijk te enthousiasmeren zijn. Is de klus klaar? Laat het zien! Deel het op sociale media of in jullie nieuwsbrief 


Advies 

Wil je graag persoonlijk advies over het flexibeler maken van jullie vrijwilligerswerk? Neem dan contact met ons op. Wanneer dat nodig is kunnen we een afspraak maken om wat verder mee te kijken met jullie organisatie. Ook kijken we graag met je mee naar je vacaturetekst. We zijn te bereiken via [email protected] of 055 - 52 70 581. 

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English