Skip Navigation
Post | August 2024 | Vrijwilligersverhalen | 3 min read

“We zijn er voor iedereen die wil paardrijden, ook als je een beperking hebt. We denken altijd in oplossingen”

Written by Sjoerd Bouwknegt

Paardenliefhebbers opgelet, want deze keer zijn we te gast bij de prachtige manege Pothoven in Beemte Broekland. Vast wel bekend van de paardrijlessen en de pensionstalling die zij bieden, maar wist jij ook dat hier de lessen worden verzorgd door “Stichting paardrijden gehandicapten Apeldoorn?” Deze stichting zet zich al vanaf 1981 in om ruiters met een beperking paard te laten rijden. Dit doen zij belangeloos en met veel plezier. Dit hebben wij zeker gemerkt, want niet alleen de paarden begroeten ons enthousiast, maar ook bij de vrijwilligers en ruiters zien wij het plezier dat ze hebben op de manege.


Sonja is één van de vrijwilligers die ons ontvangt. Zij loopt graag mee met de ruiters en hun paard, maar daarnaast is zij ook de coördinator die zorgt dat het paardrijden voor de vrijwilligers en deelnemers goed verloopt. Samen met haar gaan wij de manege op en krijgen we een eerste rondleiding. We lopen langs de stallen met alle paarden en pony’s waar meerdere vrijwilligers al begonnen zijn met het opzadelen van de paarden voor de verschillende ruiters. “Nu wordt dit gedaan door de vrijwilligers zonder de ruiters erbij, maar als het de ruiters lukt helpen ze bij het voorbereiden van het paard voor de les. Zo mogelijk kijken we met de ruiter wat deze zo zelfstandig mogelijk kan en wil doen en wat niet lukt daar helpen we als vrijwilligers mee. Ook tijdens de les kijken we hier naar. Zo zijn er ruiters die zelfstandig kunnen rijden en ruiters die één op één begeleid moeten worden.” Daarnaast is het paardrijden niet alleen recreatief, maar voor een aantal ruiters ook therapeutisch” vertelt Sonja.

Naast de begeleiding van vrijwilligers kan er ook doormiddel van het materiaal rekening gehouden worden met de individuele behoeften. Hiervoor neemt Sonja ons mee naar het materialenhok die speciaal door de stichting is ingericht. Stijgbeugels die, bij een mogelijke val, makkelijk uitgaan; Hulpteugels met kleuren zodat je kunt aangeven waar je de handen moet houden; Een extra stevige singel met handvatten. Van alle gemakken is voorzien zodat iedereen veilig en met plezier kan paardrijden. “We zijn er voor iedereen die wil paardrijden, dus we denken altijd in oplossingen” zegt Sonja.


Eigenaresse en instructrice Annet van Manege Pothoven verzorgt samen met de vrijwilligers van de stichting een leuke les. Tijdens de paardrijles zien we wat een plezier de ruiters en vrijwilligers hebben op de manege. Ruiter Alie grapt met de vrijwilliger, want haar paard loopt net even de andere kant op dan dat zij wil. Ook zien we Charlie voorbij rijden en zwaait enthousiast naar ons. Wat heerlijk om dit mee te maken!

“Zo zijn er op drie dagen in de week lessen. Met verschillende niveaus per groep en vrijwilligers van diverse leeftijden” vertelt Sonja. Naast dat je heerlijk met de paarden bezig bent en de ruiters blij maakt, kun je ook als vrijwilliger een eigen inbreng hebben in overleg met de instructrice. Je draagt bij aan de ontwikkeling van de rijvaardigheden van onze ruiters. Dit doen ze bijvoorbeeld door mee te denken over de invulling van de les, zoals het bedenken van oefeningen en het organiseren van spelletjes.


Na de les sluiten wij ons bezoek af. We hebben ontzettend genoten en kunnen dit vrijwilligerswerk zeker aanbevelen.

Elke week wordt er gereden op maandag, dinsdag en donderdag. Het kost je minimaal 1 tot 2 uur, maar je krijgt er veel voor terug. Het enthousiasme van de ruiters is goud waard.


Dus, paardenliefhebber, kom kennismaken en meld je aan als vrijwilliger!

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English