Skip Navigation
Post | December 2021 | Bestuurdersacademie Apeldoorn | 2 min read

10 jaar Bestuurdersacademie - Rianne Burgers

Rianne Burgers Bestuurdersacademie Apeldoorn

De Bestuurdersacademie bestaat 10 jaar. In dit kader lees je hier het hele jaar interviews met betrokkenen. In deze zevende aflevering Rianne Burgers, als vrijwilligerscoördinator bij Atlant heeft zij al heel wat keren de training 'Vrijwilligersbeleid' gegeven voor de Bestuurdersacademie. De interviews zijn gehouden en opgesteld door Esmee van Lohuizen, vrijwilliger van Netwerk Skill-Ability.


Een beleid maken is saai, maar als je het levendig overbrengt, dan is het zo gepiept.  


Rianne Burgers, een ontzettend enthousiaste vrijwilligerscoördinator vertelt tijdens ons interview vol met passie over haar ‘prachtige werk’. Een Nederlands docent vertelde haar ooit: “Ik heb een rugzak met ervaring, kennis en praktijk en het is aan jullie om het juiste eruit te halen”. En zo is het volgens Rianne.  

 

In het mooie Beekbergen, gelegen achter in de bossen bevindt zich het pand van Atlant waar Rianne werkzaam is als vrijwilligerscoördinator. Naast haar 32-urige werkweek heeft ze een eigen bedrijf ‘Professionals en burgers in de zorg’. “Een volle agenda met veel leuke en diverse activiteiten”, vertelt Rianne.  

 

Werk als vrijwilligerscoördinator 

Sinds 1999 is ze werkzaam als vrijwilligerscoördinator bij Atlant. Voor deze functie bestond nog geen opleiding. Hier heeft Rianne voor gezorgd toen zij destijds werkzaam was als bestuurslid. Ze heeft een Post HBO opleiding opgezet genaamd ‘Innovatief vrijwilligers management’. “Daar ben ik heel erg blij mee en uiteraard heb ik hem zelf ook gevolgd”, aldus Rianne. Ze is samen met haar collega’s verantwoordelijk voor 800 vrijwilligers die werkzaam zijn bij Atlant. Op haar werk noemen ze haar ‘de ambassadeur van Atlant’. De mensen voelen zich fijn en prettig wanneer zij in contact komen met Rianne. “Daar doe ik het voor en dat vind ik het leukste aspect aan mijn baan, om met mensen in gesprek te gaan en te kijken wat er bij de mensen past”.  

 

Mooie momenten 

Rianne vertelt over een mooi moment. Een vrijwilligers echtpaar was mantelverzorger voor een familielid, maar doordat die overleden is, willen zij nu iets betekenen voor de maatschappij. De man is vroeger werkzaam geweest in de mondzorg sector en zorgt er nu voor dat de bewoners bij Atlant naar de tandarts gaan. En ze vindt het geweldig dat de vrijwilligers die gaan fietsen met de bewoners er zo veel plezier in hebben. “Dat doet je goed om als mens te zien”.  

Een andere vrijwilliger die vroeger verpleegkundige was, doet tegenwoordig de bewoners langdurig in bad. Ze is met pensioen en heeft alle tijd. Een luchtje, een sopje, een geurtje en even lekker in de watten leggen. Alle vrijwilligers hebben een goede band met de bewoners en vaak vertellen de bewoners meer aan hen dan de medewerker. “Een vrijwilliger is dus heel erg belangrijk. Dit zijn de mooie momenten die ik meemaak tijdens mijn functie”, aldus Rianne.  

 

Training Vrijwilligersbeleid 

“Een kapstok die aangereikt wordt, zeggen de deelnemers. Ik spam ze helemaal vol met zoveel mogelijk informatie, zoals een blanco beleid en een checklist”, vertelt deze vrolijke coördinator. Rianne heeft al een aantal jaar de training Vrijwilligersbeleid verzorgd. Vaak deed ze dit samen met een partner die ervaring had in de praktijk van de verenigingen. Iedere keer leert deze passievolle vrijwilliger weer verschillende dingen bij. “Je hebt zo’n bijzondere groep mensen van verschillende organisaties in zo’n training zitten, dat maakt het zo divers”, geeft Rianne aan. Onder één minpunt kom je niet uit, namelijk de no-show. “Beleid is vaak een saai onderwerp, maar je hebt er heel veel aan als je het op orde hebt”.  

Share Post
Related Posts

Pensioen Anja Kleinendorst

| Bestuurdersacademie Apeldoorn
Na 44 jaar welzijnswerk in Apeldoorn neemt Anja Kleinendorst afscheid van Stimenz. Vanuit haar rol als ...
See more

Digitale Inspiratiesessie 'De kracht van verenigen in coronatijd'

| Bestuurdersacademie Apeldoorn
We nodigen je van harte uit voor de digitale Inspiratiesessie ‘De kracht van verenigen in coronatijd’ op ...
See more

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

| Bestuurdersacademie Apeldoorn
Op 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ...
See more