Skip Navigation
Post | May 2021 | Nieuws | 3 min read

10 tips waarmee jij een super vrijwilligersvacature schrijft

Written by Gerbrand Holland

Je vrijwilligersvacature staat online en jij wacht geduldig tot de aanmeldingen binnenstromen… Niks? In dat geval schrijft Diana vd. Eijnden van Eindhoven Doet, dit blog speciaal voor jou. We delen hem graag! :-)


Goed nieuws: er zijn heel wat mensen op zoek naar leuk vrijwilligerswerk bij een leuke organisatie. Een vrijwilligersvacature op de vacaturebank van Apeldoorn Pakt Aan is vaak de eerste kennismaking met jouw organisatie. Dus je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken! Uit het onderzoek dat we afgelopen jaar deden, blijkt dat mensen die jij nog niet kent en die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, het liefst kijken op de vacaturebank van Apeldoorn Pakt Aan wat er te doen is. Laat jouw vacature eruit springen!


1. Woorden maken verschil

Denk er maar eens over na. Als je een beetje op mij lijkt, zeg je nu dat het toch om de inhoud gaat en niet om de verpakking. Om de missie, om wat er echt gedaan wordt en niet om hoe je het ‘verkoopt’. Maar ook heb je vast wel de ervaring dat je bij sommige woorden energie krijgt en andere woorden drukken direct op je irritatieknop! Je hebt woorden die positieve gevoelens opwekken en woorden waar je een rotgevoel van krijgt.

In de volgende tips gaat het vaak over de woorden die je gebruikt. Met welke woorden spreek je je toekomstige vrijwilliger aan? Welke woorden beschrijven jouw organisatie het beste. Welke woorden beschrijven een positieve beweging en nodigen uit om eraan bij te dragen?

Heb je het filmpje ‘The power of words’ al eens gezien? Bekijk hem hieronder >



2. Weet tegen wie je praat

Wie zoek je? En geef nou niet het antwoord dat het niet uitmaakt! Want als je iedereen aan wilt spreken, spreek je niemand aan. Dus: hoe oud is hij? Wat doet zij in het dagelijks leven? Welke dingen doet hij het liefst? Welke waarden heeft zij? Spreek je die persoon aan met jij of met u? Zakelijk of informeel? Maak een compleet plaatje in je hoofd! Wie is jouw droomvrijwilliger?

Kijk eens naar je huidige vrijwilligers. Wie zijn dat, wat spreekt hen aan? Vraag hen om hulp!


3. Maak duidelijk wie jullie zijn

Vaak denken organisaties dat mensen hen wel kennen. Maar vaak is dat niet zo. En ook als ze je naam wel kennen, kun je er niet zeker van zijn dat iedereen weet wat je doet en wat je missie is. Geef dus antwoord op de volgende vragen: Waarom moet deze vrijwilliger juist bij jullie vrijwilligerswerk doen: vanwege jullie unieke visie, unieke activiteiten, unieke leermogelijkheden, unieke werkwijze of methodiek? Hoe is de cultuur bij jullie, is de organisatie heel gestructureerd en formeel of juist heel informeel? Welk maatschappelijk probleem lossen jullie op?


4. Wees lekker duidelijk

Als potentiële vrijwilliger wil ik graag weten waar ik ja op zeg. Als het me niet duidelijk is, zeg ik liever nee. Dus, hoeveel uur kost het me. Wat moet ik precies doen en kunnen? Wat zijn de tijden waarop je me verwacht? Met welke doelgroep ga ik werken? En met welke materialen of programma’s? Kan ik cursussen volgen om te leren wat ik nog niet weet (bijvoorbeeld IVA voor barvrijwilligers)?

Dus, wat verwacht je precies van de vrijwilliger? Maar ook, wat mag de vrijwilliger van jou verwachten? Hoeveel begeleiding, onkostenvergoeding, medezeggenschap en meer is er voor de vrijwilliger?

missie 5


5. Maak het leuk

Steeds als we onderzoek doen naar waarom mensen vrijwilligerswerk doen, wordt “leuk” het vaakst aangevinkt. Maak het leuk Het is leuk. Misschien ook belangrijk of leerzaam, maar in elk geval ook leuk. Dus laat zien wat er leuk is bij jullie en aan deze klus.

Als jij weet wie je zoekt, is het gemakkelijk om te bedenken wat deze persoon leuk vind aan jouw vraag. En als dat niet zo is, moet je misschien wat aanpassen aan de klus. Kun je hem aantrekkelijker maken? Met extra taken, extra verantwoordelijkheden. Of juist minder taken en verantwoordelijkheden. Misschien worden het wel twee verschillende vrijwilligersvacatures, of een duo klus. Is de rol of positie die de vrijwilliger krijgt aantrekkelijk?


Denk na over de titel van je vacature! Ik zie nog vaak “Vrijwilliger gezocht”. Daar gaan weinig harten sneller van kloppen, kan ik je vertellen. Zelf werd ik ooit geprikkeld door de titel “Taalneuroot”. Waar dat meestal als een vervelende eigenschap gezien wordt, kon ik nu iets bijdragen met die vreselijke eigenschap! Dus, mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik heb de vacature gelezen. En ja, daarna was ik aangemeld als vrijwilliger. Zo zie je, als je woorden leest die bij je passen, ga je aan!


Lees hier de volgende 5 tips naar het blog van Diana vd. Eijnden van Eindhoven Doet.






Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English