Skip Navigation
Post | June 2021 | Kennisbank | 1 min read

Foto’s van internet gebruiken, hoe zit dat?

Mag ik een foto of plaatjes die ik op internet vind gebruiken voor mijn site, blog of een folder?


In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd ‘auteursrecht’ op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts. Maakt het uit wat voor plaatjes het zijn? Niet echt, zelfs op vakantiekiekjes rust auteursrecht.

Bron en meer info op : Auteursrecht.nl


Websites waar je gratis foto’s kunt downloaden

Er zijn websites waar je gratis foto’s kunt downloaden. De makers van deze foto’s hebben toestemming gegeven om de afbeeldingen commercieel te gebruiken. Je kunt deze gratis rechtenvrije afbeeldingen online in bijvoorbeeld je blog gebruiken, je mag ze ook als illustratie voor een flyer of op een poster gebruiken. Controleer voor gebruik altijd voor de zekerheid de voorwaarden, want er kan altijd iets veranderen.

Een website waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden, ook voor commercieel gebruik is bijvoorbeeld Pixabay. De site is snel en overzichtelijk. Veel foto’s die op andere gratis foto-sites staan, zijn ook via Pixabay beschikbaar. Er is een Nederlandse versie, zodat je je zoektermen gewoon in het Nederlands kunt intikken. Je hebt keuze uit verschillende formaten en kwaliteiten. Als je een account aanmaakt kun je foto’s in een hoge resolutie downloaden (bijv. voor drukwerk).

Hieronder nog een paar websites met gratis rechtenvrije afbeeldingen:

Freeimages.com

Unsplash.com

Freepik.com


Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English