Skip Navigation
Post | October 2023 | Nieuws | 1 min read

Veerkrachtige vrijwilligersorganisaties, wat kun je leren van de natuur?

Written by Linda Wildenberg
Kennisboostweek NOV; Veerkrachtige vrijwilligersorganisaties; wat kunnen we leren van de natuur?

Kennisboostweek


Deze week staat bij het NOV in het teken van de Kennisboostweek, waarin boeiende Webinars worden gegeven over vrijwillige inzet. Vanmorgen heb ik er een bijgewoond met als onderwerp 'Veerkrachtige vrijwilligersorganisaties: wat kunnen we leren van de natuur?' Willem Jan Gast deelde inzichten over hoe ecosystemen in de natuur overeenkomsten vertonen met onze organisaties.


Een vrijwilligersorganisatie is net als een ecosysteem, ieder levert een eigen bijdrage aan wat er moet gebeuren. Samenwerking op verschillende niveaus versterkt elkaar.


We gaven met elkaar antwoorden en suggesties op de vragen:

·      Hoe creëer je meer diversiteit in je organisatie waardoor je aantrekkelijk bent voor verschillende vrijwilligers.

·      Hoe denk je vanuit jouw organisatie in overvloed?

·      Hoe creëer je de omstandigheden waar vrijwilligers aan het werk kunnen met eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden?

·      Werven van vrijwilligers. Hoe kom ik aan vrijwilligers, hoe zorg ik dat ze blijven?


Aan het eind kwam Jan Willen tot de conclusie dat we in een nieuwe tijd leven, waarin mensen anders kijken naar vrijwillige inzet.

Mensen organiseren zichzelf, ze doen vaak geen vrijwilligerswerk meer vanuit de bestaande organisaties maar organiseren zelf iets en zoeken daar een bijpassend doel bij. Ook wordt er sterk gekeken hoe competenties kunnen worden ingezet om iets bij te dragen aan de maatschappij. Kortdurend en flexibel. wil je hier meer over weten? kom dan naar onze inspiratiesessie: Flexibel aanbod vrijwilligerswerk.


Wil je deze week nog een van de Webinars volgen? Klik op deze link voor het overzicht en log in bij het NOV: Kennisboostweek Vrijwilligerswerk 30/10 - 3/11 | NOV - Platform Vrijwillige Inzet

Wil je dit of een van de andere Webinars terugkijken? Dat kan! Alle Webinars worden opgenomen en na de Kennisboostweek online gezet. 

Share Post
Related Posts

Noodfonds energie voor amateursportverenigingen

| Nieuws
Financiële ondersteuning voor amateursportverenigingen die in 2022 en/of 2023 door de gestegen energieprijzen ...
See more

Apeldoorns Timmerdorp zoekt vrijwillige begeleiders

| Nieuws
In de laatste vakantieweek (14-18 augustus) wordt het Apeldoorns Timmerdorp georganiseerd op het ...
See more

Bijeenkomst Niet Aangeboren Hersenletsel

| Nieuws
Op 4 juli was de bijeenkomst over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) voor vrijwilligers.

Trainer Amanda ...
See more