Skip Navigation
Post | April 2022 | Kennisbank | 2 min read

Vrijwilligers werven via social media: 15 tips

15 Tips van vrijwilligerscoördinator Marjan van Patyna Frittemahof hoe zij social media gebruikt voor de werving van vrijwilligers (vooral via Facebook):

15 Tips van vrijwilligerscoördinator Marjan van Patyna Frittemahof hoe zij social media gebruikt voor de werving van vrijwilligers (vooral via Facebook):


Tip 1: Vertellen & laten zien wat er gebeurt.

Belangrijke basis is vertellen / laten zien wat er “in huis” gebeurt, bijv. bewoners die (in de rolstoel) dansen op een hip muziekje.


Tip 2: Persoonlijke verhalen.

Persoonlijke verhalen van bewoners werken ook goed.


Tip 3: Vrijwilligers en hun verhaal.

Vrijwilligers met een positief verhaal aan het woord laten werkt ook goed.


Tip 4: Kleine dagelijkse dingen.

Hoeven geen grote verhalen te zijn, zoek het in de kleine dageljikse dingen, die je met een foto of filmpje prima kunt laten zien op Facebook.


Tip 5: Vooraf toestemming vragen.

Kan dat i.v.m. AVG: jawel, hier is van tevoren toestemming voor gevraagd bij bewoners. Degenen die dit niet willen wordt rekening mee gehouden.


Tip 6: Voor iets kleins vrijwilligers werven.

Vrijwilligers werven voor een ‘kleine’ activiteit bijvoorbeeld het optuigen van de kerstboom, uurtje werk met wat lekkers. Van daaruit blijven vrijwilligers hangen die langdurig iets willen doen.


Tip 7: Vrijwilligers positief in het nieuws.

Updates met vrijwilligers die in het zonnetje worden gezet.


Tip 8: Meer volgers via andere volgers.

Hoe kom je aan meer volgers: vragen of mensen berichten willen delen, liken. Taggen van mensen of organisaties of gemeente of plaatselijke mediakanalen helpt ook.


Tip 9: Laat Communicatie mee helpen.

Organisatie afdeling communicatie is om mee samen te werken: zij komen bijv. met een persbericht wat je wat tekst aanpast om het zelf te kunnen gebruiken. Corporate communicatie hoeft dus geen belemmering te zijn.


Tip 10: Bepaal zelf je werktijden.

Aparte werktelefoon en niet je privételefoon: zo kun je zelf bepalen wanneer je er wel en wanneer je er niet mee bezig wilt zijn.


Tip 11: Berichtjes plaatsen even tussendoor.

Kost het veel tijd: nee eigenlijk niet, vooral vaak meteen een foto maken tijdens een activiteit waar je toch al mee bezig bent, daar een kort tekstje bij en de update meteen plaatsen.


Tip 12: Berichtjes inplannen voor als het niet uitkomt.

Geen tijd of het komt niet uit om een update te plaatsen: Je kunt berichten op Facebook inplannen voor plaatsing op een latere datum en tijdstip.


Tip 13: Tijdstippen berichten plaatsen goed kiezen.

Tijdstip van update plaatsen: tijdens lunchtijd of ’s avonds net na het eten of voor het journaal zijn tijden dat berichten veel gelezen worden.


Tip14: Jongeren bereiken.

Jongeren bereiken: je kunt dan beter Instagram gebruiken. Facebook kan, gebruik dan tags bijv. van de plaatselijke MBO/HBO dat werkt ook.


Tip 15: vooraf berichtjes bedenken.

Help! Wat moet ik erop zetten? je kunt algemene berichten met ene tekstje en fotootje “op de plank leggen” en die gebruiken voor als je even geen inspiratie hebt.


Bron: Vrijwilligers aan zet

Share Post
Related Posts
AVG

AVG Proof in 16 stappen

| Kennisbank
AVG programma Apeldoorn Pakt Aan
See more

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

| Kennisbank
Per 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ...
See more

Tips voor inclusief vrijwilligerswerk

| Kennisbank
Hoe betrek je kwetsbare vrijwilligers in jouw organisatie?
See more