Skip Navigation
Post | February 2024 | Vrijwilligersverhalen | 2 min read

Laska is door vrijwilligerswerk weer werkfit

Written by Roos Korteweg
re-integratie vrijwilligerswerk

Laska is gek op boeken, uren kan zij rondstruinen in boekenwinkels. Boeken zijn haar passie, ze hebben ieder hun eigen sentiment. De boekenafdeling van Foenix, voelt als haar boekenwinkel. Waar haar liefde voor boeken tot uiting komt in zorgvuldig samengestelde boekenpresentaties, het persoonlijke contact met klanten en het warme ontvangst.  

 

Via haar re-integratietraject is Laska gestart met vrijwilligerswerk op de boekenafdeling bij Foenix. “Ik ben totaal iets anders gaan doen dan ik deed, dat is heel goed geweest. Maar de schakeling was moeilijk. Met begeleiding vanuit mijn re-integratietraject ben ik daar gekomen. Met vrijwilligerswerk ben ik uit mijn bestaande bubbel gestapt. Hierdoor heb ik kunnen ervaren wat ik leuk vind en wat ik kan doen. De koppeling met de liefde voor boeken naar werkfit met vrijwilligerswerk had ik zelf niet gemaakt.” 

 

Vijf jaar geleden stopte Laska met werken als coach bij het UWV na verschillende uitvalperiodes. Twee jaar geleden kreeg ik de diagnose chronische whiplash, RSI en chronische burn-out met een prikkelstoring door een ongeluk van 25 jaar geleden. Met de diagnose kon ik verder, nu weet ik waar ik aan moet werken en waar mijn gebreken en pijnpunten liggen. Het besef kwam, terug naar oude baan kan niet.” 


De boekenafdeling bood Laska een prikkelarme werkomgeving waarin ze weer in haar kracht is komen te staan. “Fysiek was het vrijwilligerswerk zwaar met mijn klachten. Zo is het hele dag met boeken sjouwen bijvoorbeeld erg pittig. Het was voor mij dus belangrijk om goed te voelen waar mijn grenzen liggen en de boekenafdeling van Foenix was voor mij de perfecte plek hiervoor. Het moment dat ik voelde dat de tijd vanzelf omging wist ik dat ik mijn arbeidsritme heb ontwikkeld. Dit voelde zo goed en nu heb ik weer het gevoel: “Ik kan weer wat!”  


Door vrijwilligerswerk voelt Laska zich weer onderdeel van de maatschappij. “Ik werd ergens verwacht, ze houden rekening met me, gaan uit van mijn kwaliteiten en als ik er niet ben word ik ook gemist. Dit gevoel heb ik erg gemist en hier was ik helemaal uit. Het zorgt ervoor dat ik weer meer zelfvertrouwen heb. Samen met collega's maken we plannen voor mijn “winkeltje.”  In “mijn” winkeltje weet ik dan ook wat er goed verkoopt en wat mensen graag willen lezen. Ik ken de klanten, zie ook wie er vaak komen en dit contact met deze vaste klanten is erg leuk! Boeken hebben een sentiment, hier werk ik graag mee. Zelf ben ik veel nieuwe soorten boeken gaan lezen, heel leuk! Mijn creatieve geest is aangewakkerd. Ik maak graag mooie boekpresentaties, richt met zorg de boekenafdeling in en geniet ervan om met collega’s in thema’s te werken.” 


Vanuit Laska haar vorige werk had ze nooit bedacht om in een boekenwinkel te werken. “Nu ik dit doe bij Foenix durf ik weer te dromen, omdat ik weer arbeidsritme en zelfvertrouwen heb. Probeer maar eens iets kijk wat het je brengt. Je kant altijd iets, maar soms heb je hulp nodig. Die heb ik bij Foenix gekregen. Ik heb mezelf weer teruggevonden. Thuis zitten had ik nodig, maar lost uiteindelijk niets op. Ik weet nu dat ik twee ochtenden kan werken, ik voel me weer werkfit.” 

 

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English