Skip Navigation
Post | September 2024 | Vrijwilligersverhalen | 2 min read

"Iedereen heeft aandacht nodig"

Written by Roos Korteweg

Op een zonnige dag in augustus zijn we op bezoek bij Iriszorg locatie Het Hoogeland in Beekbergen. Een prachtige plek om vanuit Apeldoorn aan te rijden. Wij snappen wel dat Petra hier graag komt voor haar vrijwilligerswerk. Petra vertelt: “Als ik vertel over Het Hoogeland, lichten mijn ogen op. Mensen zien hoe leuk ik het hier vind. De sfeer hier is prachtig, ik geniet hier van het buitenleven. Vaak ga ik even bij de dieren langs in de stal van de zorgboerderij, dat maakt het extra leuk.”

 

Petra is het maatje van Harry, zij bezoekt hem iedere dinsdag. Harry woont op Het Hoogeland en deelt zijn ervaring over zijn maatje: “Het is gezellig met Petra, ze komt eerst theedrinken en dan gaan we weg met de auto. Een stukje rijden, ergens wat eten of drinken. We gaan met z’n tweeën op pad, niets geen gedram van anderen. "Voor Harry is het anders wanneer hij met Petra optrekt: “Van de begeleiders moet ik wat, met Petra is het leuk.” Petra voegt daaraan toe: “We praten veel over Apeldoorn van vroeger. We komen uit dezelfde buurt, het is leuk dat hij daar heel veel over kan vertellen.”

 

Marieke, de vrijwilligerscoördinator van Iriszorg, vertelt hoe belangrijk een maatje kan zijn voor bewoners zoals Harry: “Harry heeft niet veel. Hij is met pensioen en brengt veel tijd door met huisgenoten die hij niet zelf heeft gekozen. Daarom is het zo waardevol dat iemand zoals Petra speciaal voor hem komt.”


In het contact met bewoners van Het Hoogeland is het belangrijk dat je hen kunt accepteren zoals ze zijn. Sommige bewoners hebben door middelengebruik cognitieve schade opgelopen, wat betekent dat ze soms minder spraakzaam zijn of dingen vergeten. Petra merkt dit ook bij Harry, maar laat het hun band niet beïnvloeden: “Als hij niet wil praten, is dat prima. Ik zie hem genieten van de ritten die we maken, en dat is voor mij genoeg.”

 

Marieke vat de waarde van maatje zijn bij Iriszorg treffend samen: “Als maatje ben je een toevoeging in iemands leven. Die toevoeging mag dan klein lijken, maar iets om naar uit te kijken betekent voor onze bewoners al heel veel.”

 

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English