Skip Navigation
Post | June 2021 | Kennisbank | 1 min read

Te oud voor vrijwilligerswerk? Art.1 NOG geeft info!

Vrijwilligers zijn kostbaar. Ze houden de straat, de wijk, de vereniging en de club aan de gang. En ze zijn schaars! Steeds vaker ontvangt Art.1 NOG, de antidiscriminatievoorziening van Noord Oost Gelderland, signalen van potentiële vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn. Jammer! Erg vervelend voor de vrijwilliger en daarnaast een gemiste kans voor de organisatie die vrijwilligers zoekt. Omdat er nog veel onbekendheid is over de regels, geeft Art.1 NOG kort uitleg.


Vrijwilligerswerk valt onder arbeid. Daarom gelden hiervoor veel dezelfde regels als voor een betaalde arbeidsovereenkomst. Zo gelden ook de antidiscriminatiewetten voor vrijwilligerswerk. Afwijzingen voor werk vanwege bijvoorbeeld afkomst, geslacht en seksuele gerichtheid zijn niet toegestaan. En ook op leeftijd mag niet gediscrimineerd worden bij werving en selectie. Ook niet bij vrijwilligerswerk dus. Iemands leeftijd hoeft namelijk niets te zeggen over iemands talent, kundigheid, enthousiasme, motivatie, werkethiek, enz. enz. Vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn, krijgen vaak te horen dat dit komt omdat zij boven de pensioengerechtigde leeftijd niet verzekerd kunnen worden. Ook dit is niet het geval; dat kan prima zonder dat daarvoor extra kosten moeten worden gemaakt. Al met al, laat de oudere vrijwilliger niet schieten!

 

Bent u ook afgewezen vanwege uw leeftijd? Of twijfelt u over of u een vrijwilliger in dienst kunt nemen? Bel of mail Art. 1 NOG voor gratis en vrijblijvend advies!

 

T. 088 7846464 of E. [email protected]


Share Post
Related Posts

Asielzoekers en vrijwilligerswerk, hoe zit het?

| Kennisbank
Mag een bewoner van het COA vrijwilligerswerk doen?
See more

Vier gouden adviezen voor de inzet van eenmalige vrijwilligers

| Kennisbank
Hoe kun je jouw maatschappelijke projecten het beste afstemmen op deze eenmalige en kortstondige vrijwilliger?
See more

Foto’s van internet gebruiken, hoe zit dat?

| Kennisbank
Mag ik een foto of plaatjes die ik op internet vind gebruiken voor mijn site, blog of een folder?
See more